Borgwal

Kom kennismaken met Kasteel Borgwal 

Wanneer je ons bezoekt voor een intakegesprek, zie je een omwalling van het kasteeldomein met een 1.700 meter lange muur.  Het ligt in het centrum van het landelijke Vurste, deelgemeente van Gavere, als poort naar de Vlaamse Ardennen.

De eerste vermelding gaat terug tot 1538 en door de eeuwen heen was het eigendom van verschillende adellijke families. In het kasteeldomein van ca. 18 ha vind je binnen de omwalling nog een neerhof, een duiventoren, een portierswoning, en een Chinees paviljoen.  

 

 

Een flits door de tijd 

In 1543 werd Borgwal eigendom van Floris de Montaigne, graaf van Potteles. In de 17e eeuw ging de eigendom over naar de Gentse bisschop Antonius Triest die het als buitenverblijf gebruikte. In de 18e eeuw trok de familie Preudhomme d'Hailly in, en na de onafhankelijkheid van België werd het domein eigendom van weduwe Pierre Malfait-Baertsoen die ook de barokke spiegelzaal en de buskapel Amélie liet bijbouwen. Tot 1975 bleef het kasteel in handen van Graaf Goethals de Mude waarna het domein overging naar de Broeders van Liefde tot 2012.

 

 

In ere hersteld

In 2012 werd het kasteel privéeigendom van de broers Garret en Kenneth Van den Berghe. Zij restaureerden het eeuwenoude kasteel volledig in de periode 2013- 2015. Vandaag wordt het kasteel door de gebroeders Van den Berghe als uitvalsbasis gebruikt voor hun vastgoed-, bouw- en renovatiebedrijven.  En als uitnodigend decor voor uw bezoek of intakegesprek.

 

 

Publiektoegankelijk

Kasteel Borgwal staat alvast op de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Ook het domein van 18 ha is parkdomein en dus publiektoegankelijk op bepaalde uren waardoor het jaarlijks vele wandelaars aantrekt.

Bezoek zeker eens onze kerstmarkt ‘Magisch Borgwal’ in december of onze gezellige pop-up bar ‘Café caché’ in de zomer. Zien we je gauw?